v 3.1.4
sistem de colecție erori
Dacă umbli cu gânduri curate, știi că 18 adunat cu 8 egal (în cifre)

nickname:
Mesaj:
Florincatalin  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Sat Mar 25 15:44:56 2023)
(incorect) Care este cuantumul amenzii pentru operarea unei stații de radioamator în alte benzi de frecvențe radio decât cele atribuite serviciului de amator? a) de la 2500 la 7000lei b) de la 2000 la 5500 lei sau avertisment c) de la 4 la 6 puncte-amendă(1 punct-amendă = 10% din salariul mediu pe economie) d) de la 1000 la 1999 lei (varianta) 2500_7000

yo6own  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Mon Mar 6 19:32:21 2023)
Polarizarea e după E, campul electric. E cel captat de antena de Rx. Polarizarea verticala E preferata statiilor FM

probleme_rezolvate  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Wed Mar 1 15:59:39 2023)
(propun) db_tech3: ##65# 07B15J/ Ce polarizare are o unda radio in cazul in care campul magnetic este paralel cu suprafata pamantului? (varianta) Atunci când câmpul magnetic al unei unde radio este paralel cu suprafața pământului, unda radio este polarizată în plan orizontal. Aceasta înseamnă că câmpul electric al undei radio vibrează în planul orizontal, perpendicular pe direcția de propagare a undei.

Această polarizare este cunoscută sub denumirea de polarizare orizontală sau polarizare H. Este utilizată în mod obișnuit pentru transmisia undelor radio pe distanțe scurte și medii, cum ar fi stațiile radio FM și televiziunea terestră.

În contrast, polarizarea verticală (polarizarea V) implică un câmp electric care vibrează în planul vertical, perpendicular pe suprafața pământului. Această polarizare este utilizată în mod obișnuit pentru transmisia undelor radio pe distanțe lungi, cum ar fi stațiile radio AM și radioamatorii.

Achimoto  [Rezolvat] (Mon Aug 8 10:22:14 2022)
(incorect) La radio-emițătoare capacitorul de cuplaj va avea o tensiune de străpungere egală cu: a) cel puțin tensiunea anodică de alimentare a etajului final b) cel puțin de două ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final c) cel puțin de trei ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final d) cel puțin de patru ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final (varianta) Conectarea căștilor la un receptor (cu tuburi) se face:
Raspuns corect
direct în circuitul anodic al tubului final amplificator audio
în circuitul filamentului tubului amplificator audio
[v]în circuitul anodic al tubului final amplificator audio printr-un condensator de 0,1...1uF și de tensiune de lucru egală cu dublul tensiunii anodice. La fel de bine se putea ca valoarea sa fie de 4 ori mai mare ca tensiunea anodica, insa de 2 ori e suficient

YO6OWN: Aici sunt 2 intrebari, ambele de NTSM. Este vorba de un normativ, si la examen raspunsul trebuie sa fie cel din normativ.
Nu e ca si cum am sta si am negocia.

rentiu30  [Citit de admin]=>[Rezolvat] (Thu May 5 15:05:12 2022)
(incorect) Care sunt clasele de autorizații românești echivalente cu autorizația CEPT? a) clasa I și clasa a II-a b) clasa a III-a c) clasa I d) Toate clasele I,II,III,IV sunt echivalente cu autorizația CEPT (varianta) Avand in vedere ca sub umbrela CEPT se afla HAREC (clasele I si II), NOVICE (clasa III) si ENTRY-CLASS (clasa IV), eu am raspuns cu optiunea D, cum ca toate clasele I, II, III, IV ar fi echivalente cu CEPT. Dar programul incadreaza optiunea A ca raspuns corect, nu D. Ma puteti, va rog, lamuri? :)

YO6OWN: Într-adevăr, "autorizația CEPT" din enunțul problemei poate semăna ușoară confuzie, fiindcă se poate înțelege și sub forma "(orice) autorizație (emisă) de(sub umbrela) CEPT". Doar că e cu articol hotărât(autorizația, una anume) nu nehotărât. Știu, gramatică, dar cine a luat un examen auto, știe câtă diferență aduce gramatica.

Întrebarea asta(și câteva similare) au fost gândite ca întrebări la Art. 19:
- "Care sunt clasele de autorizații românești echivalente cu autorizația CEPT?" (I si II),
- "Care sunt clasele de autorizații românești echivalente cu autorizația CEPT Novice?" (III),
- "Care sunt clasele de autorizații românești echivalente cu autorizația CEPT Entry-Class?" (IV)

Art. 19. – (1) Autorizațiile de radioamator sunt de patru clase: clasa I-a, clasa a II-a, clasa a III-a
și clasa a IV-a.
(2) Autorizațiile de radioamator de clasa I-a și a II-a sunt echivalente autorizației CEPT.
(3) Autorizația de radioamator de clasa a III-a este echivalentă autorizației CEPT Novice.
(4) Autorizația de radioamator de clasa a IV-a este echivalentă autorizației CEPT Entry-Class.
(5) Autorizațiile de radioclub sunt echivalente autorizației CEPT, ca urmare a autorizării
responsabilului de stație, persoană ce deține, în mod obligatoriu, o autorizație de radioamator clasa
I-a sau a II-a.

Eu o să încerc o ușoară schimbare, nu mult, fiindcă există riscul ca ANCOM să aibă o intrebare la fel de simplă.
O să schimb în "Care sunt clasele de autorizații românești echivalente autorizației CEPT?"

PS: atenție, HAREC este certificatul CEPT pe baza căruia se emite autorizația CEPT, întrebarea e despre autorizație, nu certificat.

73

nustiu  [Rezolvat] (Thu Mar 10 14:12:38 2022)
Conform Deciziei 245/2017,cap. IV, pct. 5 se foloseste /. Trag concluzia ca raspunsul meu este corect YO6ABC/P si nu YO6ABCP. Scuze daca gresesc, dar conform celor de mai jos, inclin sa cred ca am dreptate si formularul este gresit.5) Indicativele de apel ale radioamatorilor care lucrează pe staţii mobile sau portabile pot fi constituite din indicativele de apel atribuite, urmate de bară de fracție („/”) şi de următoarele litere: a) MM - pentru staţiile mobile maritime sau fluviale;b) AM - pentru staţiile mobile aeronautice; c) M - pentru staţiile mobile terestre;d) P - pentru staţiile portabile terestre

YO6OWN: Ai dreptate, se folosește /P, dar nici baza de date nu e greșită. Probabil bifa a migrat la alt răspuns, odată cu mișcarea rotiței mouse-ului.
Conținutul bazelor de date și răspunsul setat se poate vedea la întrebări rezolvate - db_legis 1,3,4

YO6OWN  [Rezolvat] (Mon Jan 17 10:43:40 2022)
Am gasit https://phet.colorado.edu/sims/html/circuit-construction-kit-dc/latest/circuit-construction-kit-dc_ro.html

YO6OWN: o sa-l pun in bibliografie
probleme_rezolvate  [Rezolvat] (Sun Aug 1 14:00:59 2021)
(propun) db_tech3: ##320# 04B81J/ Care este eroarea absoluta cu care se masoara frecventa de 10MHz folosind un frecventmetru digital a carui baza de timp interna este garantata la 10ppm (parti per milion)? (se neglijaza eroarea numaratorului si a portii). (varianta) explicația ta aicirezultat 10 Hz

YO6OWN: La 10MHz (Mega = 1 milion), 1ppm = 10Hz, 10ppm este 100Hz. Răspunsul pt 04B81J e corect 100Hz, nimic de corectat.
73

Razvan  [Rezolvat] (Thu Jul 29 18:03:56 2021)
Pentru cei care vor sa invete de pe mobil/tableta android, se poate folosi aplicatia https://play.google.com/store/apps/details?id=biz.mocanu.yotrainer

Cu stima,
Razvan

YO6OWN: Felicitări, am și trimis un review!
73

YO6OWN  [Rezolvat] (Tue May 18 06:10:54 2021)
Dragilor, am reușit să pun diacritice la toate seturile de întrbări și la toate programele. Mi-e clar că multe au scăpat, chiar dacă am avut ajutoare și chiar dacă am mai folosit si Google Doc care prinde multe din ele.
Dacă vedeți greșeli, nu vă sfiiți să le raportați aici. Chiar dacă nu mă mișc instantaneu, problemele raportate le corectez, și cineva tot va beneficia de ele. Tot ce este acum aici este suma micilor și marilor contribuții, corecții, donații.
73 de YO6OWN

YO6OWN: 73
karamazov1  [Rezolvat] (Thu Apr 8 12:56:54 2021)
(incorect) Conform legii 356 din 2018 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor în domeniul operării stațiilor de radiocomunicații, este infracțiune faptul de a emite în benzile de radioamator fără indicativ? a) nu, este o contravenție, dacă împreună cu alte condiții agravante nu întrunește condiții care încalcă legea penală, devenind infracțiune. b) da, dacă transmisia fără indicativ este făcută de o persoană care nu are autorizație de radioamator. c) nu, dacă se respectă în rest procedurile de apel d) nu, dacă emisia se face între benzile de radioamatori (varianta) a) nu, este o contravenție, dacă împreună cu alte condiții agravante nu întrunește condiții care încalcă legea penală, devenind infracțiune.

YO6OWN: exact varianta a) este setată ca fiind corectă.
Nu e nimic de făcut.