v 3.1.4
sistem de colecție erori
Dacă umbli cu gânduri curate, știi că 5 adunat cu 4 egal (în cifre)

nickname:
Mesaj:
Testry  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Tue Sep 5 17:40:24 2023)
https:// radioamator-testry.web.app

Mgazin  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Tue Sep 5 07:31:05 2023)
La Dedeman se vinde cablu negru, rosu si galben/verde. Fiindcă în EU se folosesc și alte combinații, în care negru e faza. De aia nu e bifat.

probleme_rezolvate  [Nou]=>[Citit de admin]=>[Rezolvat] (Tue Aug 29 07:16:38 2023)
(propun) db_ntsm4: ##13# Care este varianta greșită din cele 4 culori ale rețelei de energie electrică casnică(220V 50Hz monofazat)? (varianta) Sunt doua care nu sunt corecte. faza - negru (care nu este bifat), si faza - rosu (care este bifat) ambele sunt incorecte. In EU cele 3 culori pt monofazat sunt albastru(N), brun(L) si verde-galben(PE).

test_pe_mobil  [Rezolvat] (Tue May 16 15:00:15 2023)
nu mai functioneaza varianta https://radioamator.testry.ro/
exista vreo solutie?

YO6OWN: Testry nu e aplicatia mea. Dar văd că merge.
...iar astăzi nu merge...
Nu știu ce să spun, nu e în puterea mea.
Daca nu mai merge, după o vreme am să șterg linkul.
73

anonim_din_loguri  [Rezolvat] (Fri Apr 28 08:51:26 2023)
uscatoarele de par folosesc motoare cu perii/colectoare?Eu personal inca nu am vazut asa ceva,era mai relevant daca se scria masina de gaurit,polizor etc

YO6OWN: Există următoarele întrebări:
01B91J, 02B91J si 03B91J/ Care din aparatele mentionate in continuare este cel mai probabil sa constituie un perturbator de RF 'de banda larga'?
Cu raspunsurile:
Uscator de par cu comutatie proasta (colector/ perii defecte).
Bormasina electrica de mana cu comutatie proasta (colector/ perii defecte).
Aspirator de praf cu comutatie proasta (colector/ perii defecte).

Toate cele 3 întebări provin din lista întrebărilor oficiale de la ANCOM(așa că poate ei au un asemenea uscător), eu nu pot sa le schimb până nu le schimbă și ei, asa că vă sugerez să vă adresați ANCOM.
Pentru întrebări, numele aparatului perturbator este irelevant
73

Fructa2  [Rezolvat] (Sun Apr 16 08:23:18 2023)
(incorect) Care din afirmațiile de mai jos este corectă? a) Aparatele de radio-emisie, sursele de alimentare etc. vor fi executate pe șasiuri izolatoare închise în casete metalice care vor fi conectate la calorifer. b) Aparatele de radio-emisie, sursele de alimentare etc. vor fi executate pe șasiuri metalice închise în casete metalice care vor fi conectate la conducta de gaz pentru împământare. c) Aparatele de radio-emisie, sursele de alimentare etc. vor fi executate pe șasiuri metalice închise în casete metalice care vor fi conectate la o de priză de pământ. d) Aparatele de radio-emisie, sursele de alimentare etc. vor fi executate pe șasiuri metalice închise în casete izolatoare pentru a evita electrocutarea (varianta) explicația ta aici
Răspunsul este corect dar are formularea,, l o de priză de pământ,,
O zi bună, sper sa nu gresesc

YO6OWN: Gata, am văzut si eu :-) "la o de". Rezolvat.
Florincatalin  [Rezolvat] (Sat Mar 25 15:44:56 2023)
(incorect) Care este cuantumul amenzii pentru operarea unei stații de radioamator în alte benzi de frecvențe radio decât cele atribuite serviciului de amator? a) de la 2500 la 7000lei b) de la 2000 la 5500 lei sau avertisment c) de la 4 la 6 puncte-amendă(1 punct-amendă = 10% din salariul mediu pe economie) d) de la 1000 la 1999 lei (varianta) 2500_7000

YO6OWN: exact asa e in baza de date marcat raspunsul, 2500 la 7000. Poti verifica pe prima pagina, butonul db_sanctiuni si apoi cautare dupa textul intrebarii.
Ce s-a intamplat mai precis?
73

probleme_rezolvate  [Rezolvat] (Wed Mar 1 15:59:39 2023)
(propun) db_tech3: ##65# 07B15J/ Ce polarizare are o unda radio in cazul in care campul magnetic este paralel cu suprafata pamantului? (varianta) Atunci când câmpul magnetic al unei unde radio este paralel cu suprafața pământului, unda radio este polarizată în plan orizontal. Aceasta înseamnă că câmpul electric al undei radio vibrează în planul orizontal, perpendicular pe direcția de propagare a undei.

Această polarizare este cunoscută sub denumirea de polarizare orizontală sau polarizare H. Este utilizată în mod obișnuit pentru transmisia undelor radio pe distanțe scurte și medii, cum ar fi stațiile radio FM și televiziunea terestră.

În contrast, polarizarea verticală (polarizarea V) implică un câmp electric care vibrează în planul vertical, perpendicular pe suprafața pământului. Această polarizare este utilizată în mod obișnuit pentru transmisia undelor radio pe distanțe lungi, cum ar fi stațiile radio AM și radioamatorii.

YO6OWN: Vectorii E si B sunt perpendiculari intre ei, de aceea daca revedeti ce ati scris, va dati seama de confuzii.

Polarizarea e întotdeauna socotita dupa vectorul E, al câmpului electric, fiindcă e cel cules de antenă. Polarizarea verticală e preferata stațiilor FM (antene scurte și verticale), cea orizontală e pt unde lungi si scurte (antene lungi, filare, orizontale) iar polarizarea circulară (mai complicat aici) e de multe ori pt comunicatii UHF sau pt sateliți.
73

Achimoto  [Rezolvat] (Mon Aug 8 10:22:14 2022)
(incorect) La radio-emițătoare capacitorul de cuplaj va avea o tensiune de străpungere egală cu: a) cel puțin tensiunea anodică de alimentare a etajului final b) cel puțin de două ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final c) cel puțin de trei ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final d) cel puțin de patru ori tensiunea anodică de alimentare a etajului final (varianta) Conectarea căștilor la un receptor (cu tuburi) se face:
Raspuns corect
direct în circuitul anodic al tubului final amplificator audio
în circuitul filamentului tubului amplificator audio
[v]în circuitul anodic al tubului final amplificator audio printr-un condensator de 0,1...1uF și de tensiune de lucru egală cu dublul tensiunii anodice. La fel de bine se putea ca valoarea sa fie de 4 ori mai mare ca tensiunea anodica, insa de 2 ori e suficient

YO6OWN: Aici sunt 2 intrebari, ambele de NTSM. Este vorba de un normativ, si la examen raspunsul trebuie sa fie cel din normativ.
Nu e ca si cum am sta si am negocia.