Harta Site
Start Tehnica Legislatie Protectia muncii Reguli de trafic Examen online Examen oficial
În microcosmos se oglindește macrocosmosul
( un grec )


Cum să devin radioamator/radioamatoare?

Această parte a site-ului se adresează celor care au ajuns aici și se întreabă "ce fac radioamatorii? se dă examen? ce fel de examen? e greu?" dar mai ales celor ce și-au propus să devină radioamatori și s-au hotărât să depună acel mic efort.
Provocarea este de a oferi pe site un "produs" complet: un ajutor închegat și competent pentru cei care vor să devină radioamatori sau poate radio-electroniști amatori.

Și radioamatorii au frecvențele lor

Spectrul de frecvențe este o resursă valoroasă. Foarte valoroasă și finită - este dăruit de fizică și univers și folosit până la epuizare de oameni.
Nu există atâta bandă liberă să ajungă la toată lumea, astfel încât organisme internaționale și naționale au făcut o împărțire amănunțită și judicioasă a întregului spectru radio, alocându-l pentru diverse aplicații, actuale sau doar prevăzute.
Radioamatorismul este o modalitate de a utiliza spectru radio, beneficiind de costuri aproape nule, în comparație cu alte categorii de utilizatori de spectru(firme de taximetrie, posturi de radio și televiziune, operatori de telefonie mobilă și prin satelit), care-și plătesc felia de spectru cu sume mari sau exorbitant de mari(telefonia mobilă 3G, 4G și 5G de exemplu).

Pentru a folosi în mod legal frecvențele de radioamatori, trebuie să devii radioamator autorizat.

E greu examenul?

Radioamatorismul este un sport sau hobby pentru tinerii între 6 și 106 ani și sunt destui copii care au devenit radioamatori de la vârste fragede. Examenul nu este greu, mai ales dacă se începe cu clasa a IV-a de autorizare. Cei care au învățat din manualul de Fizică de clasa a X-a capitolele despre electricitate vor lua examenul cu siguranță.
Nu doar cei "tari in electronică" se bucură de acest hobby - radioamatorii au meserii foarte diverse: medici, electroniști, militari, pompieri, elevi, profesori - din această activitate cu multe valențe fiecare își poate găsi un sector care îl interesează și-i face plăcere.

Cum sunt privite radioamatoarele? Există?

Sunt DX-uri! Rarități! Priviți vă rog chiar la rubrica "Membri" de pe site-ul oricărui club sau în callbook ca să vă convingeți. Din cauză că radioamatorismul este o activitate preponderent tehnică, doamnele și domnisoarele se(cam) feresc. Greșeală, greșeală, greșeală!
- când apare o YL(Young Lady, radioamatoare) în frecvență, se face pile-up, radioamatorii se îngrămădesc să facă un QSO cu ea. Consecință: o YL strânge foarte repede punctele într-un concurs
- La 1 martie există un concurs doar pentru ele, 'Cupa Mărțișor'
- Nu trebuie să pună mâna niciodată pe ciocanul de lipit, în mod sigur(100%) se va găsi un radioamator care să facă el toată treaba

Ce trebuie învățat pentru examen?


Cum aș putea deveni Receptor Autorizat?

Efectuarea de recepții radio în alte benzi decat cele publice, este ilegală. Pentru a face doar recepție radio în benzile de radioamator(înainte de a avea autorizația de emisie), nu este nevoie de autorizare. Totuși FRR și SRR atribuie fără examen un indicativ de receptor, utilizabil în activitatea SWL. Dacă doriți un astfel de indicativ, îl puteți obține cel mai ușor prin intermediul unui radioclub, dar puteți contacta și direct FRR sau SRR. Deși stagiul de receptor autorizat nu mai este obligatoriu ca să devii radioamator, s-a constatat că perioada de receptor dezvoltă unele abilități folositoare în activitatea ulterioară.

Acest site se dorește o invitație spre radio și radioamatorism, mai mult de atât, nu ne oprim doar la invitație, dorim și să ajutăm potențialii doritori de hobby, astfel încât ei să aibă acces la materialele tehnice, legislative, de prim ajutor - obligatorii pentru luarea examenului, și chiar posibilitatea de examen online.

Intenția site-ului este de a da o modalitate prin care viitorul candidat să-și poată măsura nivelul cunoștințelor, astfel încât să aibă certitudinea promovării examenului oficial.
Chiar poți să devii radioamator folosind acest site cu tot ce e aici? Da și nu. Acest site te ajuta să-ți iei examenul, să devii radioamator cu acte, dar examenul e doar începutul. Mai e mult de învățat, în mod continuu, fiindcă materialul pe care-l înveți să iei examenul nu îți oferă și o înțelegere detaliată a fenomenelor, a tehnicilor de operare și nici nu te face un mic cercetător empiric, așa că depinde doar de tine ce faci după ce ai autorizația în mână. Din păcate mulți radioamatori renunță și ies din rândurile noastre după ce sunt autorizați, tocmai fiindcă nu găsesc recompense ci și mai multă muncă.
Începutul paginii.

* * *