Harta Site
Start Tehnica Legislatie Protectia muncii Reguli de trafic Examen online Examen oficial
In microcosmos se oglindeste macrocosmosul
( un grec )


Cum sa devin radioamator/radioamatoare?

Aceasta parte a site-ului se adreseaza celor care au ajuns aici si se intreaba "ce fac radioamatorii? se da examen? ce fel de examen? e greu?" dar mai ales celor ce si-au propus sa devina radioamatori si s-au hotarat sa depuna acel mic efort.
Pentru noi, provocarea este de a oferi pe site un "produs" complet: un ajutor inchegat si competent pentru cei care vor sa devina radioamatori sau poate doar radio-electronisti amatori.

Si radioamatorii au frecventele lor...

Spectrul de frecventa este o resursa valoroasa. Foarte valoroasa. Se poate considera materie prima - este daruit de natura si folosit pana la epuizare de oameni.
Nu exista atata banda libera sa ajunga la toata lumea, astfel incat organisme internationale si nationale au facut o impartire amanuntita si judicioasa a intregului spectru radio, alocandu-l pentru diverse aplicatii, actuale sau doar prevazute.
Radioamatorismul este o modalitate de a utiliza spectru radio, beneficiind de costuri aproape nule, in comparatie cu alte categorii de utilizatori de spectru(firme de taximetrie, posturi de radio si televiziune, operatori de telefonie mobila si prin satelit), care-si platesc felia de spectru cu sume mari sau exorbitant de mari(telefonia mobila 3G si 4G de exemplu).

Pentru a folosi in mod legal frecventele de radioamatori, trebuie sa devii radioamator autorizat.

E greu examenul?

Radioamatorismul este un sport sau hobby pentru tinerii intre 6 si 106 ani si sunt destui copii care au devenit radioamatori de la varste fragede. Examenul nu este greu, mai ales daca se incepe cu clasa a III-a de autorizare. Cei care au invatat din manualul de Fizica de clasa a X-a capitolele despre electricitate vor lua examenul cu siguranta.
Nu doar cei "tari in electronica" se bucura de acest hobby - radioamatorii au meserii foarte diverse: medici, electronisti, militari, pompieri, elevi, profesori - din aceasta activitate cu multe valente fiecare isi poate gasi un sector care il intereseaza si-i face placere.

Cum sunt privite radioamatoarele? Exista?

Sunt DX-uri! Raritati! Priviti va rog chiar la rubrica "Membri" de pe site-ul oricarui club sau in callbook ca sa va convingeti. Din cauza ca radioamatorismul este o activitate preponderent tehnica, doamnele si domnisoarele se(cam) feresc. Greseala, greseala, greseala!
- cand apare o YL(Young Lady, radioamatoare) in frecventa, se face pile-up, radioamatorii se ingramadesc sa faca un QSO cu ea. Consecinta: o YL strange foarte repede punctele intr-un concurs
- La 1 martie exista un concurs doar pentru ele, 'Cupa Martisor'
- Nu trebuie sa puna mana niciodata pe ciocanul de lipit, in mod sigur(100%) se va gasi un radioamator care sa faca el toata treaba

Ce trebuie invatat pentru examen?


Cum as putea deveni Receptor Autorizat?

Efectuarea de receptii radio in alte benzi decat cele publice, este ilegala. Pentru a face doar receptie radio in benzile de radioamator(inainte de a avea autorizatia de emisie), nu este nevoie de autorizare. Totusi FRR si SRR atribuie fara examen un indicativ de receptor, utilizabil in activitatea SWL. Daca doriti un astfel de indicativ, il puteti obtine cel mai usor prin intermediul unui radioclub, dar puteti contacta si direct FRR sau SRR. Desi stagiul de receptor autorizat nu este obligatoriu ca sa devii radioamator, s-a constatat ca perioada de receptor dezvolta unele abilitati folositoare in activitatea ulterioara.

Acest site se doreste o invitatie spre radio si radioamatorism, mai mult de atat, nu ne oprim doar la invitatie, dorim si sa ajutam potentialii doritori de hobby, astfel incat ei sa aiba acces la materialele tehnice, legislative, de prim ajutor - obligatorii pentru luarea examenului, si chiar posibilitatea de examen online.

Intentia site-ului este de a da o modalitate prin care viitorul candidat sa-si poata masura nivelul cunostintelor, astfel incat sa aiba certitudinea promovarii examenului oficial.
Chiar poti sa devii radioamator folosind acest site cu tot ce e aici? Da si nu. Acest site te ajuta sa-ti iei examenul, sa devii radioamator cu acte, dar examenul e doar inceputul. Mai e mult de invatat, in mod continuu, fiindca materialul pe care-l inveti sa iei examenul nu iti ofera si o intelegere detaliata a fenomenelor, a tehnicilor de operare si nici nu te face un mic cercetator empiric, asa ca depinde doar de tine ce faci dupa ce ai autorizatia in mana. Din pacate multi radioamatori renunta si ies din randurile noastre dupa ce sunt autorizati, tocmai fiindca nu gasesc recompensa ci si mai multa munca.
Inceputul paginii.

* * *